1. Απουσίες μαθητών

Η προαγωγή ή απόλυση των μαθητών εξαρτάται από την επίδοσή τους στα μαθήματα και από τη φοίτησή τους στο σχολείο κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Απουσίες από πολιτιστικές ή αθλητικές δραστηριότητες θεωρούνται ως απουσίες από τα διδασκόμενα μαθήματα.

2. Χαρακτηρισμός φοίτησης

Η φοίτηση των μαθητών χαρακτηρίζεται ως:

  1. Επαρκής και
  2. Ανεπαρκής με βάση το σύνολο των απουσιών στο τέλος του διδακτικού έτους. (Άρθρα 27, 28, 29) (10645/ΓΔ4/22-1-2018, ΦΕΚ Β΄120, Υ.Α.).

«Επαρκής» χαρακτηρίζεται η φοίτηση στην περίπτωση κατά την οποία: α) Tο σύνολο των απουσιών του μαθητή, που σημειώθηκε κατά το λήγον διδακτικό έτος, δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114). Κατ’ εξαίρεση, ο Σύλλογος των Διδασκόντων κάθε Σχολείου με ειδική πράξη του χαρακτηρίζει ως επαρκή τη φοίτηση μαθητή που σημείωσε από εκατόν δέκα πέντε έως εκατόν εξήντα τέσσερις (115-164) απουσίες και οφείλονται: α) σε ασθένεια, που βεβαιώνεται με δικαιολογητικά από γιατρό, και η επίδοσή του κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Ως ιδιαίτερα ικανοποιητική κρίνεται στην προκειμένη περίπτωση η επίδοση του μαθητή στις εξής περιπτώσεις:

  1. Όταν ο γενικός μέσος όρος της προφορικής βαθμολογίας (Γ.Μ.Ο.), όπως προκύπτει από το άθροισμα των Μ.Ο. των δύο τετραμηνιαίων βαθμών στο Γυμνάσιο, διαιρούμενο με τον αριθμό των διδασκόμενων μαθημάτων, είναι τουλάχιστον δεκαπέντε (15) πλήρες και η διαγωγή του εξαιρετική και
  2. Σε λόγους που αναφέρονται στην παρ. 6, εδ. δ του άρθρου 1 του Π.Δ. 294/1980.

Οι μαθητές, των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται επαρκής, προσέρχονται κανονικά στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Ιουνίου.

«Ανεπαρκής» χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή που σημείωσε πάνω από τις εκατόν δεκατέσσερις (114) απουσίες και δεν εμπίπτει σε καμία από τις περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν.

Οι μαθητές, των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής, είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν τη φοίτηση στην ίδια τάξη.

3. Παρακολούθηση φοίτησης-ενημέρωση κηδεμόνων

Ο υπεύθυνος καθηγητής για την παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών τμήματος, όταν διαπιστώσει ότι ο μαθητής συμπλήρωσε ήδη τριάντα (30) απουσίες, ενημερώνει τους κηδεμόνες με μήνυμα σταλμένο από λογαριασμό του σχολείου στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με επιστολή. Εάν η επικοινωνία με τους κηδεμόνες δεν είναι εφικτή ή εάν οι κηδεμόνες αρνηθούν την επικοινωνία ή εάν για οποιονδήποτε άλλο λόγο είναι απαραίτητο, συγκαλείται το Συμβούλιο του Τμήματος, για να εξετάσει την αναγκαιότητα χρήσης ενεργειών παιδαγωγικού χαρακτήρα, όπως, ενδεικτικά, η προσφυγή σε υποστηρικτικές εκπαιδευτικές δομές ή κοινωνικές υπηρεσίες.

Σε περίπτωση που μαθητής έχει απουσιάσει τρεις συνεχόμενες ημέρες ή πραγματοποιήσει τριάντα (30) συνολικά απουσίες, ο εκπαιδευτικός που είναι υπεύθυνος του τμήματος επικοινωνεί με τους κηδεμόνες του μαθητή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, SMS ή με επιστολή, πληροφορείται τον λόγο των απουσιών και ενημερώνει τον Διευθυντή του σχολείου. Όταν πραγματοποιούνται απουσίες σε ώρες του ημερήσιου προγράμματος
(συμπεριλαμβανομένης της πρώτης ή τελευταίας ώρας), μεμονωμένες ή συνεχείς, χωρίς την άδεια του Διευθυντή του σχολείου, αναζητούνται οι λόγοι και πραγματοποιούνται ενέργειες παιδαγωγικού χαρακτήρα που, ενδεχομένως, κρίνονται απαραίτητες.

4. Απουσίες μαθητών-αθλητών

Οι απουσίες που δεν προσμετρώνται αφού αφορούν μαθητές μελών εθνικών ομάδων καθορίζονται από το άρθρο 95 του Ν. 4547/2018.

Οι επιπλέον απουσίες των δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων, που προβλέπονται στα εδάφια α΄ και β΄ της παρούσας παραγράφου, δεν προσμετρώνται, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, εφόσον οφείλονται, αποδεδειγμένα, στις αθλητικές τους υποχρεώσεις προετοιμασίας ή αγωνιστικές. Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, με τα οποία αποδεικνύεται το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι μαθητές-αθλητές των ανωτέρω περιπτώσεων δεν παρακολούθησαν τα μαθήματά τους.

5. Περιπτώσεις απουσιών οι οποίες δεν προσμετρώνται

Για το χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών δε λαμβάνονται υπόψη:

  1. Απουσίες μαθητή που ταξιδεύει στο εξωτερικό ή το εσωτερικό με εντολή της Υπουργού Παιδείας ή του Περιφερειάρχη.
  2. Απουσίες μαθητή στον οποίο ανατέθηκε εργασία από το Διευθυντή ή με πράξη του Συλλόγου των καθηγητών.
  3. Απουσίες μαθητή λόγω συμμετοχής του σε αθλητικές εκδηλώσεις που πιστοποιούνται από δημόσια αθλητική αρχή.
  4. Απουσίες μαθητή λόγω μετεγγραφής σε σχολείο άλλης πόλης για δύο ημέρες
  5. Απουσίες μαθητή από το μάθημα της Γυμναστικής κατόπιν νόμιμης απαλλαγής.
  6. Απουσίες μαθητών που οφείλονται σε αποβολές μέχρι και τριών ημερών το πολύ κατά την κρίση του Συλλόγου των Διδασκόντων και εφόσον ο μαθητής κατά τη διάρκεια της τιμωρίας του απασχολήθηκε από το Διευθυντή του Σχολείου.
  7. Απουσίες μαθητή μέχρι τριών ημερών το πολύ για κάθε μήνα, που οφείλονται στην ανάγκη μετάγγισης αίματος σε ειδικό νοσηλευτικό ίδρυμα λόγω μεσογειακής ή δρεπανοκυτταρικής αναιμίας ή για μαθητές που πάσχουν από διαβήτη. Οι απουσίες αυτές δεν μπορούν να υπερβούν αθροιστικά τις 24 ημέρες για όλο το χρόνο.
  8. Απουσίες μαθητών οφειλόμενες σε θεραπεία αρχική ή συνεχιζόμενη σε χώρες του εξωτερικού. Στις περιπτώσεις αυτές δεν υπολογίζονται και οι απουσίες τριών ημερών για την μετάβαση και επιστροφή πέρα από τις βεβαιούμενες από τα σχετικά ιατρικά πιστοποιητικά.